Research on two types of buffer zone impact on surrounding office space environment in winter in cold climate zone-a Fieldwork in Architectural Design Institute Building of Tsinghua University, Beijing

Ye Hao Song, Jun Jie Li, Ning Zhu, Jia Liang Wang, Shi Meng Hao

Research output: Contribution to journalArticlepeer-review

Abstract

Building buffer zone space is not only one of essential approaches for better mental quality of interior building space, but also an important factor that may influence interior thermal comfort and energy consumption. This study aims to analyze regulative advantages of buffer zone to the surrounding functional spaces. Based on a fieldwork test in a typical office building in cold climate zone in Beijing, China, the monitor data show interior physical performance in the Winter. The research selects two types of different buffer zones in the same building. One is a south-faced greenhouse which has large dimension with plenty of vegetation, and the other is a simple atrium in the middle of five floor building with mount of skylights. The factors and their influence to surrounding functional spaces and the whole building are found out from the comparisons of collected data by floor to floor monitor test on both buffer zones at the same time. The comparisons of two types of buffer zones conclude that the greenhouse is more effective to air quality regulation but not so clearly well-performed to thermal buffering as expected due to the dominate active central heating in the Winter. This fieldwork test results for building performance can be helpful for both architects and engineers in the early phase of sustainable design.

Original languageEnglish (US)
Pages (from-to)33-39
Number of pages7
JournalJournal of Harbin Institute of Technology (New Series)
Volume21
Issue number5
StatePublished - Oct 1 2014

All Science Journal Classification (ASJC) codes

  • Engineering(all)

Fingerprint Dive into the research topics of 'Research on two types of buffer zone impact on surrounding office space environment in winter in cold climate zone-a Fieldwork in Architectural Design Institute Building of Tsinghua University, Beijing'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this